Numărul 9
Last issue

Dispozitive mobile

Get it on Google Play

Abonare revistăNumerele anterioare


Numărul 22
Issue:22
Numărul 21
Issue:21
Numărul 20
Issue:20
Numărul 19
Issue:19
Ediții anterioare

Cluj IT Cluster

Recunoscut ca un centru IT important în regiune și cu tradiție în domeniul tehnic, Clujul se dovedește a fi un mediu favorabil pentru apariția unui cluster inovativ. Și cum în ultima perioadă clusterele sunt văzute ca un motor pentru dezvoltarea regională și inovare, clusterul CLUJ IT format recent se bucură atât de atenția comunității IT, cât și cea a autorităților.

Un cluster inovativ

Conceptul de cluster a fost introdus în 1990 de Michael Porter ca fiind o concentrare geografică de companii interconectate dintr-un anumit domeniu de activitate. În timp, clusterele au devenit un subiect de interes pentru guverne, companii și diverse instituții, în principal pentru că au potențialul de a crește performanța firmelor din cluster, de a introduce inovația și de a stimula creșterea domeniului respectiv.

CLUJ IT este un cluster inovativ înființat în octombrie 2012 după un model care are la bază un grup de companii din același domeniu, universități cu rol de a genera activități de cercetare de care pot beneficia companiile, dar și instituții publice și alte organizații cu rol de catalizator, care să sprijine direct inițiativele, să faciliteze finanțarea sau să ajute în networking. La acest moment, din punct de vedere organizatoric CLUJ IT este o asociație care are ca membri: 23 de companii de IT, două universități, UBB și UTCN, respectiv șapte instituții publice și organizații cu rol catalizator. Asociația CLUJ IT Cluster este considerată foarte reprezentativă pentru industria IT la nivel local, dar și național.

Membrii clusterului au conștientizat că trebuie să coopereze pentru a putea adresa diferite provocări în diverse arii de activitate, de la pregătirea forței de muncă la cercetare și dezvoltare sau promovarea competențelor, pentru aceste scopuri fiind formate grupuri de lucru în interiorul clusterului. Lista completă a membrilor este disponibilă pe site-ul oficial al clusterului www.clujit.ro

Clujul ca hub IT regional inovativ

Cluj IT Cluster este de fapt o inițiativă de business cu scopul de a crește competitivitatea în IT, de a face mai vizibilă și mai atractivă industria IT din România, respectiv de a poziționa Clujul ca un hub IT regional inovativ. Viziunea acestui cluster este ca la nivelul anului 2017 să devină unul dintre cei mai credibili furnizori din Europa de Est pentru produse și servicii IT inovative, respectiv să fie recunoscut ca sistem de suport organizațional.

Clusterul are susținerea guvernului și a autorităților locale, care consideră CLUJ IT ca o inițiativă de importanță națională, respectiv o serie de personalități din business și din sectorul public au fost atrase într-un Consiliu Strategic al clusterului, având un rol important pentru lobby.

Prioritățile clusterului pentru următoarea perioadă sunt:

  • Extinderea prezenței internaționale prin competitivitate ridicată și prin produse sau servicii inovative;
  • Dezvoltarea unui mecanism de cooperare eficient între universități și industria IT, care să aibă ca rezultat un număr cât mai mare de specialiști IT foarte bine pregătiți;
  • Realizarea Cluj IT City, unde comunitatea IT să aibă toată infrastructura necesară pentru a-și desfășura activitatea, pentru a inova și pentru a colabora.

Pentru extinderea prezenței internaționale, clusterul va fi foarte activ în a promova capabilitățile membrilor săi și va urmări să genereze proiecte internaționale care să fie realizate prin participarea membrilor clusterului. De asemenea, clusterul va colabora cu guvernul pentru a crește vizibilitatea sectorului IT din România și pentru a stimula exporturile. La acest moment cele mai importante piețe pentru companiile membre sunt SUA, Germania, Marea Britanie, Canada, dar se lucrează și cu clienți din Austria, Franța, Elveția, Olanda, țările scandinave și din Europa Centrală și de Est sau din Orient Japonia, China sau Coreea.

În același timp, inovarea este văzută ca unul din factorii cheie pentru creșterea prezenței pe piețele internaționale. Pentru a face trecerea de la dezvoltarea software în regim outsourcing la dezvoltarea de produse inovative, clusterul are în vedere realizarea unor proiecte în comun pe baza unor preocupări similare și a unor proiecte de cercetare care să genereze produse inovative, respectiv să faciliteze finanțarea proiectelor R&D, prin investiții private sau prin parteneriate public-privat. Alt aspect important de luat în calcul când se discută despre inovare este creșterea numărului de specialiști IT și crearea unei structuri verticale care să permită generarea de produse complexe.

În ce privește obiectivul de a crește numărul de specialiști foarte bine pregătiți, eforturile se vor concentra pe a crește calitatea procesului educațional pentru a răspunde cerințelor industriei IT, prin încurajarea schimbărilor în programă și prin competiție în educație. Clusterul va lucra pentru a identifica și a promova metode prin care guvernul poate susține universitățile în ce privește creșterea calității studiilor, încurajarea programelor de practică și dezvoltarea de soluții alternative, cum ar fi învățământul vocațional.

CLUJ IT Innovation City este un proiect de dezvoltare urbană bazat pe un concept Brained City. Obiectivul este de a concentra capitalurile internaţionale pentru stimularea şi dezvoltarea de proiecte şi tehnologii inovative în domeniul IT, într-un mediu de lucru creativ, ceea ce va atrage multe companii IT. Proiectul include dezvoltarea de spaţii de birouri, laboratoare de cercetare şi săli de curs, spaţii publice, unități de învățământ preuniversitar, dar şi hoteluri sau restaurante, plus serviciile necesare pentru funcţionarea unei astfel de platforme de afaceri şi dezvoltare în domeniul IT.

CLUJ IT Innovation City va fi proiectat să ocupe aproximativ 300 de hectare și se estimează că investițiile totale se vor ridica la circa 300 mil. EUR, astfel încât în 20 ani să poată găzdui 20.000 specialiști IT. Serviciile complementare de care va fi nevoie vor genera la rândul lor numeroase locuri de muncă, ceea ce va avea un impact pozitiv la nivel social și economic.Echipa Cluj IT Cluster

Echipa Cluj IT ClusterRelated Articles

Capul lui Gogu abia se mai iţea din marea de CV-uri în care era scufundat pro- prietarul lui; dacă nu l-ai fi auzit pufnind din când în când, nici n-ai fi zis că e acolo. - Probleme, Gogule?! Ai irosit vreo trei copaci printând toate CV-urile astea, nu era mai simplu să le vizualizezi pe computer? Ei, lasă Mișule, că te prind eu la pr...

După treisprezece ani de la publicarea primului standard C++, membrii comitetului de standardizare au decis să ofere, odată cu publicarea noului standard C++11 sau C++0x, o schimbare majoră în ceea ce privește programarea multithreading. Pentru prima dată, limbajul C++ oferă suport, independent de platforma de dezvoltare, pentru implementa...

Orice revistă dacă am deschide sau la orice conferinţă am merge, cu certitudine am da peste un articol sau o prezentare despre Agile. Toată lumea vorbeşte despre Agile şi agilitate, experţii au apărut şi ei în cantităţi uriaşe şi orice companie, cu atât mai mult în software, pretinde că face Agile. Cei mai sceptici, rămân rezerv...

Odată cu trendul de virtualizare a serverelor din ultimii ani a apărut și problema alinierii greșite a partițiilor. Pentru că mulți dintre noi ignorăm importanța alinierii corecte a partițiilor, scopul acestui articol este prezentarea consecințelor nealinierii corespunzătoare....

Am văzut în numărul trecut statisticile referitoare la reușita proiectelor ce arată că rata de succes este de 24% considerând rezultatele anului 2009. Pentru a diminua riscurile unui eșec, fiecare companie se adaptează situațiilor dificile aplicând mecanisme menite să transforme potențiale pierderi într-o reușită. Într-o perspectivă generalizată folosirea intensivă a unor procese sau echipe cu grad ridicat de experiență se pot impune ca demersuri și soluții eficiente.


Citește

Sponsori

ISDC

SmallFootprint

TPGfortech accesa Betfair yardi hp accenture mozaic works

Media

Reclamă